Stát chce více chránit zdraví zaměstnanců, zpřísní tresty

01.11.2014 17:20

 

V současnosti je porušení těchto povinností formulováno jen obecně. Od Nového roku ale bude zákon počítat s desítkami konkrétních prohřešků. Konkrétní pochybení mohou zaměstnavatele přijít i na miliony korun.

„Zaměstnavateli bude nově hrozit sankce až tři miliony korun například za to, že připustil, aby zaměstnanec vykonával práci, jejíž náročnost neodpovídá jeho zdravotní způsobilosti,“ říká advokátka Nataša Randlová. Až dvoumilionovou pokutou pak budou moci kontroloři potrestat firmy za neposkytnutí ochranných pracovních prostředků včetně nápojů. Stejnou částkou půjde v krajním případě postihnout i nedodržení bezpečnostní přestávky.

Milionová pokuta čeká  zaměstnavatele, kteří neuzavřou smlouvu o poskytování pracovnělékařských služeb. Dalším případem může být  nerespektování závěru lékařského posudku o zdravotní způsobilosti při zařazení zaměstnance k práci. 

Firmy musejí podle Randlové přehodnotit svoji dosavadní praxi a ohlídat si, zda správně plní všechny své povinnosti související s ochranou zdraví při práci. „Musejí se podívat, zda mají uzavřeny smlouvy s poskytovateli pracovnělékařských služeb, nastavenu kategorizaci prací či informují zaměstnance, do jaké kategorie byla jejich práce zařazena,“ upozorňuje na další souvislosti.

„Zakotvení jednotlivých skutkových podstat deliktů může být ve finále pro zaměstnavatele prospěšné,“ říká Jaroslav Škubal, partner advokátní kanceláře PRK Partners. Firmy si totiž podle něho budou schopny lépe ověřit, zda plní všechny své povinnosti. „Nově bude nutné ohlídat jen v zákoně vyjmenovaná pochybení oproti stávajícímu stavu, kdy bylo nutné prakticky hlídat veškeré povinnosti,“ dodává Škubal.

Vysoké pokuty by však měly působit především preventivně. Podnikatelé se navíc budou moci nově takzvaně vyvinit. Pokud prokážou, že udělali všechno, co měli, a i přesto vznikly problémy, pokutu nedostanou.

Změny se příští rok dotknou i úrazů zaměstnanců, dojde k více než dvojnásobnému navýšení hodnoty jednoho bodu bolestného ze 120 korun na 250 korun. „Tímto navýšením dojde k podstatnému zvýšení nově vypočítávaných náhrad za bolest a ztížení společenského uplatnění,“ komentuje chystané změny David Borovec z kanceláře Randl Partners.

Více na: Aktuálně.cz

Zdroj: Aktualne.cz